donderdag 6 mei 2010

The Deepwater Horizon Oil Spill: Update #3

Het is natuurlijk spectaculairder om updates van de acties op en rondom het water van de Golf van Mexico te geven, maar ook de wijze waarop deze acties worden gecoördineerd en aangestuurd is wat mij betreft een buitengewoon interessant gebeuren. Gisteren hebben we weer even een kijkje in de bestuurlijke – cajun – keuken mogen hebben. Er werd wederom door het overkoepeld commando in Robert, Louisiana een persconferentie gegeven over de huidige stand van zaken van de oliebestrijdingsoperaties en de pogingen om de aanwezige olielekkages te beteugelen. De sprekers waren de Minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, de Hoofd van de Kustwacht, een afgevaardigde van BP en de Officier operationele taken Doug Suttles.
In de persconferentie werd vervolgens melding gemaakt dat er een vierde “Incident commandopost” is opgezet in Sint-Petersburg, (Florida). De overige commandoposten zijn gevestigd in Mobile, (Alabama), Houston (Texas) en Houma, (Louisiana). De overkoepelende commandopost is zoals al is vermeld in Robert, Louisiana.

BP heeft aangegeven dat zij 25 miljoen dollar beschikbaar gaan stellen aan de vier staten. Dit doet BP om het versneld uitvoeren van de rampenplannen mede mogelijk te maken.

Inmiddels is men er in geslaagd om één van de drie lekken af te kunnen sluiten. Hiertoe is het einde van de lekkende boorpijp afgesneden waarna hierover een dop is bevestigd. Het werk is verricht met behulp van op afstand bedienbare robots.


Om het grootste lek te kunnen dichten is een speciale stalen constructie gebouwd, welke over het lek op de zeebodem moet worden geplaatst. Hiertoe moet die stalen kolos op de plek des onheil worden afgezonken en met behulp van robots op de juiste plek worden neergezet. Inmiddels is een schip met de constructie aan boord onderweg naar het lek. De techniek waarbij na het plaatsten van het apparaat over het lek, het mengsel van water en olie zich vervolgens verzameld in de constructie, waarna het met behulp van een slang of flexibele pijp naar een aan de oppervlakte liggend schip wordt afgezogen, is al in ondieper water succesvol gebleken. Op een diepte van 1500 meter onder het wateroppervlakte moet het zich echter nog wel gaan bewijzen.

Inmiddels zijn er twee testen uitgevoerd om inzicht te krijgen over de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen, welke onderwater, nog voor de olie het wateroppervlakte bereikt, hun afbrekende werking doen. Een team van ambtenaren evalueert momenteel een bredere inzet van dit instrument ter bestrijding van de uitgestroomde olie.

De komende 72 uur (waarvan tijdens het schrijven van dit artikel alweer 24 uur verstreken is) zijn worden geen schokkende verplaatsingen van de olievlek verwacht, behalve dan een gestage groei aan de randen. De wind blijft deze periode naar verwachting kalm.

Geen opmerkingen: