Nog ruim 14 dagen en dan mogen we met zijn allen opnieuw een nieuw landsbestuur gaan kiezen. Op twaalf september aanstaande is het weer zover. En hoewel het "merk" GroenLinks sterk aan kracht heeft ingeboet door de strijd om het lijsttrekkerschap tussen Jolande Sap en uitdager Tofik Dibi, overheerst toch de rol en het succes bij de totstandkoming van het zogenaamde Lenteakkoord. Daar zijn mede door GroenLinks koppen met spijkers geslagen. Veel van de pijnlijke bezuinigingsmaatregelen die door Rutte (VVD), Verhagen (CDA) met de onbetrouwbaar gebleken gedoogsteun van de PVV in het Catshuisakkoord terecht hadden moeten komen, zijn in dit Lenteakkoord, door het verleggen van de accenten bij de bezuinigingen, weer teruggedraaid. Hierbij hebben drie relatief kleine partijen (CU, D66 en GroenLinks) laten zien waarin zij groot blijken te zijn, namelijk in het nemen van verantwoordelijkheid. Daarmee is een hoge boete van Europa voor het niet tijdig op orde hebben van een sluitende begroting voor 2013, door de wanprestaties van het rechtse kabinet Rutte, in het belang van ons land uiteindelijk voorkomen.
Door dit succes zijn de bezuinigingen op de WSW, die voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt middels de in te voeren Wet Werken naar Vermogen desastreus uit zouden gaan pakken, voor in ieder geval 2013 definitief van de baan.
GroenLinks wil hierin nog verder gaan door de gehele Wet Werken naar Vermogen naar de prullenmand te verwijzen, en daar een beter alternatief tegenover te stellen. Dit alternatief, dat GroenLinks de Wet Werk en Zekerheid heeft genoemd, integreert net als de Wet Werken naar Vermogen; de Wet Werk en Bijstand, de Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) tot een nieuwe regeling waarbij deelname aan het arbeidsproces voor op staat. Echter in plaats van te bezuinigen op de sociale werkplaatsen en mensen met een afstand tot het verrichten van betaald werk, vrijwel kansloos verplicht te detacheren op de arbeidsmarkt, wenst GroenLinks juist extra middelen beschikbaar te stellen (totaal 800 miljoen euro) om enerzijds via een participatiebudget (500 miljoen euro) mensen met een arbeidsbeperking bij het bedrijfsleven onder te brengen waarbij de werkgever voor de lagere prestaties van de werknemer wordt gecompenseerd door middel van een loonkostensubsidie en anderzijds met behulp van de resterende middelen (300 miljoen euro) participatiebanen kunnen worden geschapen voor mensen die om wat voor reden maar niet aan de slag kunnen komen. Deze banen dienen te worden gecreƫerd door leer-werkbedrijven, waarin de gemeenten en het bedrijfsleven samenwerken.
In het Lenteakkoord is door interventie van GroenLinks ook de inkomenstoets voor gezinnen in de bijstand van de baan. Even dreigden bijstandsgerechtigden met werkende inwonende kinderen hun uitkering te verliezen dan wel gekort te zien omdat naar oordeel van het kabinet Rutte deze kinderen voortaan hun ouders wel in hun levensonderhoud zouden kunnen voorzien. Dat dreigende onheil is gelukkig door ingrijpen van GroenLinks, en dat mag best wel wat meer worden uitgedragen, om zeep geholpen.
Voor de mensen die kwetsbaar zijn in onze maatschappij en daarvan zijn er in onze gemeente Oldambt onevenredig veel aanwezig, zijn de hierboven beschreven correcties op het regeringsbeleid van het kabinet Rutte van enorm groot belang. Alle reden lijkt mij, om GroenLinks op 12 september uw vertrouwen en stem te geven.
donderdag 23 augustus 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten