maandag 3 mei 2010

The Deepwater Horizon Oil Spill: de grootste milieuramp allertijden.

Op 20 april ging het met een grote explosie en de daarop volgende brand, goed mis op de Deepwater Horizon, het olieplatform van BP in de Gulf of Mexico.
Naast de vele gewonden onder de crew en niet te vergeten de 11 vermisten, waarvan je mag aannemen dat ze zijn omgekomen bij het ongeluk, strekken de gevolgen van het de explosie zich inmiddels uit tot een internationale milieuramp van ongekende omvang. Doordat de Deepwater Horizon inmiddels onder water is verdwenen en daarbij de pijpleiding tussen het aangeboorde olieveld en het platform heeft afgescheurd, komt dagelijks naar schatting 800.000 liter olie in zee terecht. De automatische afsluiters hebben kennelijk niet gewerkt, waardoor de olie ongeremd door kan blijven stromen, waarbij er in eerste instantie uit werd gegaan van een hoeveelheid van 158.000 liter olie per dag. Al ras werd de hoeveelheid bijgesteld tot de reeds genoemde 800.000 liter en sceptici zeggen dat de huidige schattingen zelfs nog te laag zouden zijn en noemen 5 miljoen liter olie per dag, De waarheid zal wel ergens in het midden liggen..De olie ligt als een deken op het wateroppervlak en breidt zich uit tot een vlek van inmiddels tienduizenden vierkante kilometers. Vier Amerikaanse staten worden rechtstreeks bedreigd, waarbij bij één van hen – Louisiana - de drab inmiddels de kustlijn heeft bereikt.



Uiteindelijk heeft president Barack Obama , na 12 dagen van onophoudelijke oil spill - hetgeen hem politiek meteen ook enorm onder druk heeft gezet -, gisteren (2 mei) een bezoek gebracht aan de getroffen zuidelijke regio om de ingang gezette oliebestrijdingsoperaties met eigen ogen te kunnen observeren. Ondertussen heeft er op hoog niveau een conference call plaatsgevonden tussen de regeringssecretarissen Janet Napolitano en Ken Salazar met de gouverneurs van de bedreigde staten, waarbij gouverneur Jindal van Louisiana zich liet vertegenwoordigen door zijn stafchef omdat Jindal zelf het bezoek van Obama moest vergezellen. Ze spraken in het bijzonder over de te nemen maatregelen om het olielek op de oceaanbodem te stoppen en de maatregen welke dienen te worden genomen om de olievervuiling op de kustlijn van hun staten te voorkomen. Daarnaast is gesproken over de wijze waarop de federale regering de door olie bedreigde zuidelijke staten kan ondersteunen. Morgen, 4 mei, wordt er aan dit eerste gesprek een vervolg gegeven




The National Ocean and Atmospheric Administration (NOAA) heeft met onmiddellijke ingang een algeheel visverbod aangekondigd voor de komende 10 dagen. Algeheel betekent in dit geval zowel voor de toeristische als de economische vissector. Het verbod geldt voor een groot gebied, welke in het bijgevoegde kaart wordt aangegeven. Inmiddels heeft de eigenaar van het verongelukte olieplatform (BP) een claimregeling voor alle gedupeerden opengesteld.

Doordat de oliebron moeilijk te bereiken is en daardoor nog onophoudelijk olie prijs geeft aan het milieu, kan deze situatie uitgroeien tot de grootste milieuramp allertijden, zelfs nog vele malen groter als de ramp met de Exxon Valdez, in de wateren van Alaska zo’n twintig jaar geleden. In de kustgebieden van de zuidelijke staten worden miljoenen vogels, waaronder pelikanen het slachtoffer gemaakt van de oil spill uit de bron van de Deepwater Horizon. Laten we hopen dat er nog een wonder mag gebeuren!

1 opmerking:

Steven zei

Het wonder zal plaatsvinden in de voedselketen.