zaterdag 13 april 2013

En de Wereldbazaar dan?

Als je aangeeft dat je het een uitgelezen kans vindt dat er een Factory Outlet Center in het centrum van Winschoten moet komen, wat moet je dan vinden van de Wereldbazaar, een concept voor een soort Zwarte Markt waar onderneemster Petra van Gaanderen haar hele ziel en zaligheid aan heeft verpand om het binnen de gemeente Oldambt gerealiseerd te krijgen.

Dat moet er dus gewoon gaan komen in Winschoten, is mijn persoonlijke mening. Net als in Beverwijk zal zo'n centrum bezoekers van heinde en ver gaan trekken en in het geval van onze gemeente tot ver uit Duitsland. Is zo'n centrum dan niet een bedreiging voor de bestaande middenstand in Oost Groningen? Dat is kennelijk wel de angst van Handel en Nijverheid, de vereniging van winkeliers in Winschoten, althans voorzitter Jos Offenberg geeft aan niet op een dergelijk centrum te wachten. Is die angst terecht? Naar wat ik heb begrepen opent de Wereldbazaar haar deuren in het weekend met een sterke focus op de zondag, een dag dat de reguliere winkels nog niet standaard open zijn en dus ook geen rechtstreekse concurrentie van elkaar ondervinden. Bovendien, het oosters georiƫnteerde assortiment waar de bazaar zich op gaat richten wijkt grotendeels af van wat door de middenstand regulier wordt aangeboden. Als derde te onderscheiden verschil zie ik de doelgroepen waarop de Wereldbazaar en de reguliere winkels zich richten. De Bazaar trekt een publiek uit de wijde omtrek, zoals gezegd tot ver in Duitsland, die specifiek komen voor de sfeer en beleving van de markt. Dit publiek is een ander publiek dan de lokale bevolking die zich richt op het winkelassortiment van de plaatselijke winkeliers. Naar mijn oordeel bijten het initiatief en de middenstand in Winschoten elkaar dan ook niet.

Wel kan de Wereldbazaar Winschoten op de kaart zetten als een plaats dat iets te bieden heeft op het gebied van het consumentenvermaak. Het is juist de reguliere middenstand die daar een graantje van mee kan pikken. De werkelijke bedreiging voor de huidige middenstand komt vanuit de vele goedkoper werkende webshops op internet en de onder druk staande voorzieningen door de bevolkingskrimp en niet vanuit de initiatieven die het economisch tij in onze regio juist helpen te keren.

1 opmerking:

Jurrie Nieboer zei

Prima stuk Herman, helemaal eens.
Weg met de kruideniersmentaliteit , echt ondernemen!
Wist je dat het dak van de Wereldbazaar vol komt te liggen met zonnepanelen?

Jurrie Nieboer fractievoorzitter Partij voor het Noorden Old.