vrijdag 19 april 2013

Sterk en Sociaal

Van oorsprong zou ik mij eigenlijk gewoon bij de PvdA thuis hebben moeten voelen, want ik kom uit een echt rood sociaal-democratisch nest waar de VARA-gids onder de richel van de televisie lag en de verzekeringen waren afgesloten bij de Centrale. Mijn vader was van oudsher aangesloten bij de handelsbond Mercurius en mijn beide ouders behoorden tot de vaste achterban van Joop den Uyl. De warme gevoelens voor de PvdA verdwenen bij mij met de komst van Wim Kok die als voorman van de partij direct de rode ideologische veren heeft afgeschud. Daarna is het, ondanks de goede bedoelingen van Spekman, nooit meer goed gekomen met de PvdA.

Hieronder heb ik een aantal maatregelen verzameld waarvoor de PvdA mede verantwoordelijk is als ondertekenaar van het regeringsakkoord met de VVD. Sterk en Sociaal was de verkiezingsleus, weet u het nog?

De PvdA wil aanpassingen in de Algemene Nabestaandenwet (ANW) door het recht op nabestaandenpensioen voor nieuwe gevallen na 1 januari 2014 tot maximaal één jaar te beperken. Na deze periode wordt verwacht dat nabestaanden weer volledig kunnen participeren in de maatschappij. Kennelijk denkt Jette Klijnsma dat mensen die een partner hebben verloren een ingebouwd knopje hebben waarmee ze hun verdriet na een jaar uit kunnen schakelen. "Nu genoeg gesnotterd, werken kreng" lijkt de onderliggende boodschap te zijn.

Door de geleidelijke verhoging van de AOW leeftijd blijkt dat sommige mensen die al met vervroegd of pre-pensioen zijn gegaan, te kampen hebben met een gat en dus verminderde inkomsten hebben doordat zij zich op het gewijzigde beleid in het regeerakkoord niet hebben kunnen voorbereiden. Klijnsma komt nu met een overbruggingsregeling voor alleen die mensen die minder in te komen hebben dan 150% van het wettelijk minimum. De overige groepen hebben gewoon het nakijken.

De PvdA werkt als regeringspartij mee aan een bezuiniging van maar liefst 75% op het budget huishoudelijke zorg. Hierdoor dreigen 100.000 banen in de thuiszorg te verdwijnen en komen eveneens duizenden mensen welke afhankelijk zijn van deze zorg zonder hulp te zitten. Alleen mensen die kapitaalkrachtig genoeg zijn om dit zelf te kunnen bekostigen kunnen hun huishoudelijke hulp behouden. Lekker sterk en sociaal!

Ten onrechte in gedwongen hechtenis, het niet ontvangen van voldoende juridische bijstand en het niet geven van de noodzakelijke medische zorg, het overkwam de Russische vluchteling Dolmatov in de Nederlandse vluchtelingenketen. Dit allemaal als gevolg van een hardvochtig asielbeleid waarbij de inspanningen gericht zijn op het zo snel mogelijk weer uitzetten van ongewenste vluchtelingen. Ook hiervoor draagt de PvdA als regeringspartij medeverantwoordelijkheid. Leek het erop dat de fractie van de PvdA in het verantwoordingsdebat met staatssecretaris kritisch was over het gebeurde, toen het er op aankwam en Teeven de onvoorwaardelijke steun van de PvdA fractie eiste waren de poppetjes weer gauw om. Gekozen werd voor de macht in plaats voor de eigen zwaarwegende principes als het gaat om mensenrechten.

Illegaliteit wordt mede door de PvdA strafbaar gesteld. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen of willen naar het land van herkomst worden de straat opgeschopt en vervolgens opgejaagd en als criminelen door de staat vervolgd.

Met ingang van 2013 krijgen ouderen volgens het regeerakkoord geen indicatie meer voor wonen en verblijf in verzorgingshuizen. De zorgzwaartepakketten ZZP 1, 2 komen te vervallen en ouderen met een indicatie voor ZZP 3 en 4 komen niet meer voor opname in een verzorgingstehuis in aanmerking. veel ouderen, waaronder ook veel dementerende mensen zijn dan voortaan op zorg in de eigen woonruimte aangewezen. In Haagse termen wordt dit eufemistisch 'extramuralisering' genoemd. Echter voor ouderen met deze zorgvraag betekent dit dat zij het wonen en verblijf voortaan zelf moeten betalen in plaats van dit via de AWBZ-aanspraak te ontvangen.
Inmiddels wordt met sociale partners gesproken over een afzonderlijk af te sluiten zorgakkoord waarin opgenomen wordt dat mogelijk de opname in een verzorgingshuis van ZZP 4 patiënten mogelijk blijft en de bezuinigingsmaatregelen voor het ZZP 3 pakket enigszins wordt verzwakt. Zeker is dat echter nog niet en dus blijft het onzekerheid troef voor de betrokkenen en dat nu al maanden en maanden lang.

Geen opmerkingen: