dinsdag 2 november 2010

De van Miltenburg Taliban

Het VVD kamerlid van Miltenburg heeft zich vandaag uitgesproken dat de publieke omroep zich niet behoort bezig te houden met de nieuwe media, zoals ondermeer de nieuwsverspreiding via het internet, doch zich behoort te beperken tot haar kernactiviteit, het maken van radio en televisie-uitzendingen. Dit in aansluiting op de passage daarover in het regeerakkoord. Van Miltenburg heeft het hierbij voornamelijk gemunt op nieuwe producten die via het internet worden aangeboden en die los staan van de uitzendingen via de radio en de TV. Uitzending gemist mag wel, maar bijvoorbeeld politiek24, nieuws24 etc. liggen gevoeliger. De eerste is direct gerelateerd aan de uitzendingen of liggen in haar verlengde en zijn daarmee dus een primaire taak van de publieke omroepen, politiek24 bijvoorbeeld, is een geheel ander product en biedt daarmee dus een van de reguliere uitzendingen afwijkend nieuw concept. Oneerlijke concurrentie dat betaald wordt met belastinggeld voor de commerciele dagbladen die met wisselend succes via het internet geld proberen te verdienen, roept van Miltenburg.


Van Miltenburg vertolk daarmee de opvatting van zowel de VVD als de PVV, waarbij de laatste de publieke omroep als exponent van de linkse kerk ziet, een linkse hobby zoals u wilt. Van Miltenburg gaat hierbij voorbij aan het feit dat de wereld de laatste 25 jaar niet stil heeft gestaan en dat er met de komst van de computer en later het internet, naast de bestaande radio en televisie, een nieuw medium is bij gekomen waarop uitzendingen kunnen worden aangeboden aan de consument.
Een moderne omroep behoort hierop in te spelen want stilstand is achteruitgang. Door een goed concept aan te bieden blijken sommige dagbladen wel winst te kunnen maken via hun website en andere lukt dat kennelijk (nog) niet. Dat heeft allereerst met goed ondernemerschap te maken en minder met de aanwezigheid van een goed functionerende publieke omroep. Deze beperking die de beide "vrijheidspartijen" mij als liefhebber van de publieke omroep proberen op te leggen behoort dan ook niet in Nederland thuis maar zou je toch eerder verwachten in een land als Afganistan.

1 opmerking:

Gelkinghe zei

Ik ben geen liefhebber van beide partijen, maar als ik bijvoorbeeld zie dat er bij rtv Noord 5 à 6 fte gemoeid zijn met de internetpoot, mensen die van de subsidie betaald worden, terwijkl ze gewoon nieuws brengen wat ook via de markt kan komen, dan vind ik dat die partijen gelijk hebben. Initiatieven in de markt op hetzelfde vlak maken immers veel minder kans op overleven omdat die gesubsidieerde voorziening er is. Gewoon een foute boel, die je niet moet willen.