dinsdag 4 mei 2010

The Deepwater Horizon Oil spill: Update #1

Om bij te blijven met betrekking tot het nieuws over de grootste milieuramp in de geschiedenis, tracht ik op mijn weblog een dagelijkse verversing van de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen etmaal te geven. Hierbij de gebeurtenissen, welke zich de afgelopen dag – 3 mei 2010 – hebben afgespeeld:

President Obama heeft de secretarissen van Koophandel, Binnenlandse Zaken en Binnenlandse Veiligheid, evenals de administrator van de NOAA opgedragen om deze week wederom terug te keren naar de Golfkust. De specifieke details over hun reis zullen bekend worden gemaakt door de daarbij betrokken diensten en agentschappen, maar in ieder zullen zij de voortgang en effecten gaan monitoren van de geleverde collectieve inspanningen. Dit om de gevolgen van de olielekkage op de volksgezondheid, het milieu en de economie te kunnen gaan verminderen, Tevens zullen ze met ondernemers in gesprek gaan om de potentiƫle economische gevolgen van de olielekkage in de Golfkust regio te bespreken.


De regeringssecretarissen Salazar en Napolitano maar ook EPA Administrator Jackson en nog een aantal andere leden van de regering Obama hebben vandaag een gesprek gehad met Tony Hayward – de CEO - van de oliemaatschappij BP en Lamar McKay, de chairman van BP-Amerika, Het gesprek heeft plaats gevonden op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en was er voornamelijk opgericht een update te krijgen over BP's plannen om de impact van de olievervuiling voor de getroffen Golfkust staten voorkomen dan wel te beperken. Dit gesprek is de meest recente geweest in een reeks bijeenkomsten die inmiddels hebben plaatsgevonden tussen de federale regering en de leiding van BP.


De voorspelling voor woensdag 5 mei

Op dit moment wordt er door een bestrijdingsteam een nieuwe techniek getest om olie af te breken nog voordat deze het zeeoppervlak heeft bereikt . Dit gebeurt met een op afstand bediende kleine onderzeeƫr, welke met een dosering van negen liter per minuut een chemisch afbreekmiddel afgeeft waardoor de olie minder aan elkaar klontert. De test verloopt met bemoedigende resultaten tot dusver. Tot op heden werd bijna 3.000 liter toegepast. De BP en het NOAA (National Ocean en Atmospferic Agency) blijven betrokken om de behaalde resultaten en de effecten van deze chemische middelen voortdurend te kunnen evalueren.

Tot op dit moment zijn er meer dan 2.000 vrijwilligers opgeleid om te assisteren bij de oliebestrijdingsoperaties. Het werven van vrijwilligers vindt ondermeer plaats via straathoekwerk, waarbij ook de lokale vissers met hun bootjes worden ingezet. Hun vaartuigen kunnen zeer nuttig worden gebruikt om de aannemers te helpen bij het uitzetten van de booms (oliewerende schermen) voor de kust.

Geen opmerkingen: