maandag 10 mei 2010

Wie vooruit wil dient achterom te kijken.

In Winschoten bestaan al geruime tijd plannen om een nieuw cultuurhuis te gaan bouwen. Daartoe is in het verleden een taakstellend budget door de toenmalige gemeenteraad vastgesteld en een mooi ontwerp gekozen. Inmiddels is het oude theater samen met de muziekschool al een tijdje afgebroken om op deze plek ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe cultuurhuis. Het cultuur minnend publiek kan onderwijl naar een tijdelijk theater, dat weliswaar kleiner is, maar voldoende sfeer en uitstraling bezit om te kunnen genieten van muziekuitvoeringen en podiumkunst. Het culturele “going concern” is daarmee in het Oldambt voldoende veilig gesteld.

De wereld staat echter niet stil en ondanks dat velen denken dat de wereldse hectiek aan het periferieke leven in Groningen voorbij gaat, moeten we toch ook hier constateren dat er een financiële crisis over ons heen gekomen is, waardoor er stevige bezuinigingen boven ons hoofd zijn komen te hangen. Bovendien, en dat heeft GroenLinks in de raad altijd geroepen, blijkt de exploitatiebegroting voor het nieuwe cultuurhuis niet realistisch te zijn opgesteld. Teveel rooskleurige aannames, ik hoor het onze fractievoorzitter Karel Kötz nog zeggen. Een onderzoek van de Ommelander Rekenkamer bevestigde dat beeld en nu er na de herindelingsverkiezingen van november 2009 een nieuw college is geïnstalleerd, en deze nog eens zorgvuldig heeft laten kijken naar de financiële onderbouwing, blijkt toch echt dat er een dekkingstekort bestaat van 3,5 tot 5 miljoen euro. Ondanks deze constatering is het college van mening dat het nieuwe cultuurhuis er moet komen en daar ben ik het van harte mee eens.

De vraag is; hoe nu verder? Het college heeft aan de raad een verzoek gedaan om de tijd tot uiterlijk 1 september a.s. te mogen benutten om voorstellen te kunnen formuleren ten aanzien van eventuele aanpassingen, versomberingen of alternatieven op het oorspronkelijke concept. Uiteraard zijn deze inspanningen er opgericht om alsnog een volwaardig cultuurhuis inclusief een evenementenhal te kunnen gaan bouwen, binnen het taakstellend budget. Dat lijkt mij een verstandige zet, want uiteindelijk moet “Bruin” het wel kunnen blijven trekken.

Vanuit het begin van de tachtiger jaren (vorige eeuw), toen ik in Lelystad woonde, weet ik mij nog de financiële problemen te herinneren van de polderstad, die door de te vroege start van de bouw van Almere (zie ik hier niet een analogie met de Blauwestad en de te vroege start van Meerstad?), een te hoog voorzieningenniveau, welke was gebaseerd op sterkere groeicijfers voor de stad maar “last but not least” ook de zelfverheffende uiting van de toenmalige stadsbestuurders door een veels te duur stadhuis (in 1980: omgerekend 24 miljoen euro) te realiseren, dat nog vele jaren als een molensteen om de nek heeft gehangen van de stad. Uiteindelijk betaald de burger hiervoor de prijs.

Dat scenario moeten we hier ten koste van alles gaan voorkomen met de voorgenomen bouw en exploitatie van ons cultuurhuis. Dat lijkt mij dan ook een prima uit te leggen verhaal in de richting van onze burgers in het Oldambt en in het bijzonder aan die van de stad Winschoten. Het dossier “Cultuurhuis” is er eentje van emotie en daar hoort naar mijn mening een transparante communicatie vanuit de politiek met onze burgers bij, opdat zij zullen begrijpen waarom er wederom over dit dossier wordt gepraat.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ben het met de schrijver eens,je kunt beter de tijd er voor nemen en het college tot september de tijd geven wat is er mogelijk.
je zou bvb om de kosten te besparen de bibliootheek weg kunnen laten.een evenementenhal lijkt mij dan eerder van toepassing.groenlinks heeft altijd richting het pvda colegge gewaarschuwd,en nu moet het nieuwe college met name de pvda uitzoeken wat mogelijk is.zwartepieten heeft geen zin,maar ik moest het even kwijt. blijf hopen op een mooi en functiooneel cultuurhuis.

Anoniem zei

De verantwoordelijke collegeleden Klopstra,Jansema en v.d.Bergh zijn ondertussen allemaal verdwenen en niet meer ter verantwoording te roepen over deze blamage wat betrefd het cultuurhuis.
Wie er nog wel zijn en hoofdverantwoordelijk zijn en in de nieuwe raad van Oldambt zitten zijn Dhr.Schröder,Dhr.V.D.Laan,Dhr.Pals en Dhr.Engelkens allen pvda en natuurlijk de Dhr.Menger vvd zij hebbeb het besluit er door gedrukt ondanks de protesten an de bevolking en felle kretiek van de overige raadsleden van Winschoten. Ook zij hebben de sloop er door gedrukt van de klinker en muziekschool zonder te willen kijken en luisteren naar alternatieven. Zij hebben de burgers van Winschoten een slechte dienst bewezen,wel de lastenverhoging doorvoeren ( verhoging parkeerbelasting)en nu is het afwachten wat er komt als cultuurcentrum? Zij moeten ter verantwoording worden geroepen over hun slecht beleid in het verleden,vooral voor de Winschoter burgers.Er zal een cultuurcentrum weer moeten worden gebouwd in Winschoten zoals is besloten inclusief Muziekschool en bibliotheek,wel kan er gekeken worden of nog ergens kan worden bezuinigd maar het uitgangspunt en consept dient gehandhaafd te worden als je de burgers van met name Winschoten voor de gek wilt houden,bovendien hebben alle 4 gemeenten (Bellingwedde,Scheemda,Reiderlan en Winschoten)toen der tijd ingestemd met het consept.
Appie Kootstra

Anoniem zei

ben het wel met kootstra eens,je krijgt nu het gevoel dat je als burger voor de gek gehouden word.ik mag hopen dat niet alles is gesloopt in winschoten en dat er in scheemda word opgebouwd.

team dierverzorging zei

er bestaat een plan voor cultuur in Winschoten aan de havenkade west. De bibliotheek kan dan gewoon blijven waar die nu staat. zie ook:
http://kinderboerderijwinschoten.blogspot.com/2010/05/cultuurkade-west-tramwerkplaats.html