zaterdag 1 mei 2010

En in de hoofdrol….., het nieuwe cultuurhuis!

copyright: Atelier Pro

In Winschoten is er al lange tijd beroering bij de burgers en de plaatselijke politiek over de komst van een nieuw cultuurhuis. Een theater dat beter toegerust moet zijn op de uitvoering van de nieuwste en steeds groter wordende theaterproducties dan de inmiddels verdwenen “Klinker”, die uit de zeventiger jaren van de 20e eeuw stamde. Zoals in zoveel gemeenten waar de bouw van een nieuw theater zich aandient, is er ook bij ons helaas een wethouder op stuk gelopen. Echter niet gestruikeld door de tegenstand van de toenmalige oppositie maar door een vertrouwensbreuk met de eigen fractie in de gemeenteraad. Op landelijk niveau, zo weet ik mij nog helder te herinneren, heeft ook Ella Vogelaar hetzelfde lot moeten ondergaan. Beide hardwerkende en integere politici. Het kan dus verkeren.

De wethouder die daarna kwam was in alle opzichten een zwaargewicht. Ook al was er vanuit de raad toenemende zorg of voor het beschikbaar gestelde geld, de realisatie ook mogelijk blijkt te zijn, de wethouder was een rekentalent. De marktwerking bij de aanbesteding zou de prijs doen dalen en de op rente gezette kredieten zouden extra gelden genereren welke in combinatie met elkaar het reeds te verwachten “gat in de begroting” zou gaan dichten. Tja, zeg maar eens dat het niet zo is.

Wisseling van de wacht door de gehouden herindelingsverkiezingen en een niet al te rooskleurig toekomstperspectief door de excessieve bezuinigingenmaatregelen die ons door de financiële crisis boven het hoofd hangen, maakten een recente nieuwe herbeoordeling van de plannen nodig. Er blijkt dus inderdaad een behoorlijk tekort te zijn, maar een cultuurhuis zal er gelukkig toch gaan komen, zo geeft het college aan. De vraag is nu echter; gaan we de oorspronkelijke plannen versoberen of gaan we wellicht toch in op een particulier initiatief voor een nieuw te realiseren theater aan het water. Ook binnen onze fractie zal daar nog een standpunt over in genomen moeten worden. Het zal mij werkelijk benieuwen welke kant het nu uit gaat.

Geen opmerkingen: