zaterdag 3 april 2010

De soap van het Winschoter cultuurhuis

Enigszins verbaasd neem ik kennis van de nieuwe discussie rondom het Winschoter cultuurhuis. Uiteraard mogen er op particulier initiatief allerlei nieuwe voorstellen worden gelanceerd, zoals nu het geval is met een architectonisch fraai ontwerp aan het water van de Havenkade of de Renselkade. De verantwoordelijk PvdA-wethouder laat weten dat de initiatiefnemers best langs mogen komen met haar nieuwe plannen. Opvallend is het overigens wel dat in deze plannen geen evenementenhal is voorzien en dat daarvoor een voorschot wordt genomen op het in oude staat teruggebrachte monument "de Toekomst" in Scheemda, althans als we het Dagblad van het Noorden mogen geloven. Engel Modderman (VCP) gaat, zo lijkt het, al in deze plannen mee en houdt reeds rekening met het niet meer bouwen van een cultuurhuis op de oude Klinkerlocatie. Daar moet dan maar het nieuwe ziekenhuis komen, zo meldt hij zich in de strijd.

Maar ligt er al niet een besluit van de voormalige gemeenteraad in Winschoten om op de locatie aan het Oldambtplein een nieuw cultuurhuis, inclusief een wat kleiner uitgevallen evenementenhal te gaan realiseren? Is daarvoor niet het theater "de Klinker" gesloopt en kort geleden nog de lang niet afgeschreven muziekschool? Bovendien is er door dezelfde voormalige Winschoter raad een keuze gemaakt uit twee bouwontwerpen ingediend door gerenomeerde architectenbureau's, nadat de voorgelegde ontwerpkeuze aan de bevolking te weinig response had gekregen. Het kan toch niet zo zijn dat de genomen besluitvorming, welke nog steeds geldingskracht heeft nu weer dunnetjes wordt overgedaan? Versoberingsopties op de huidige plannen, tot daaraan toe, maar je volstrekt ongeloofwaardig maken door alles weer op losse schroeven te gaan zetten dat lijkt mij werkelijk de hond in de pot. Bovendien heeft de gemeente zich al voor miljoenen verplicht, het geen zal gaan leiden tot ongekende schadeclaims bij het wijzigen of niet doorgaan van de oorspronkelijke plannen.
Het al te serieus nemen van de nieuwe initiatieven is m.i. mosterd na de maaltijd en uiteindelijk niet goed voor de stad Winschoten en niet goed voor het imago van de Oldamster politiek.

Geen opmerkingen: